HU EN
Főoldal Kiállítások Előző kiállítások KÜLÖNLEGES SISAKOK A DÉRI MÚZEUM GYŰJTEMÉNYÉBEN

KÜLÖNLEGES SISAKOK A DÉRI MÚZEUM GYŰJTEMÉNYÉBEN

Az alapító Déri Frigyes csak kevesek által ismert, műtárgyritkaságokban bővelkedő gyűjteményéből három különböző korból származó sisakot és a Nyemija-sisakot mutatja be együtt a múzeum. A kamarakiállítás a Nemzeti Kulturális Alap Géniusz programjának támogatásával készült.

Déri-gyűjteményben lévő sisakok között két görög hoplita sisak is található: egy ritka, a Korinthoszi sisakok egyik alcsoportjába (Myros-csoport) tartozó, kb. Kr. e. 600-525 között (az archaikus korban) készült bronzsisak, valamint egy Kr. e. 4.-3. században (a hellenisztikus korban), rézlemezből kalapált Thrák-phrygiai típusú sisak.

Egykor mindkettőt állig felfegyverzett gyalogos görög katonák (hopliták) viselhették: a korábbit talán a Spártai Állam, míg a későbbit a makedón II. Philipposz, vagy Nagy Sándor egyik harcosa.

 

A harmadik sisak egy vsz. a Kr. e. 3. század során valamelyik kelta kovácsmester által gyártott Montefortino-típusú kelta vassisak, bronzelemekkel és vörös zománccal díszített sisakgombbal a tetején. A nagyon rossz állapotban fennmaradt kelta védőfegyverről 3D-s digitális rekonstrukció is készült.

 

Negyedikként a 11. századi híres, aranyozott, gazdagon díszített, rézlemezekkel felszerelt varég sisakot mutatjuk be újra a közönségnek.

 

Valamennyi sisaknak különleges, kalandos története van, melyeket a kiállításhoz készülő katalógusban tárunk az érdeklődők elé.

 

A kiállítás 2024. január 14-ig látogatható.

 

Déri Múzeum

Az 1902-ben helytörténeti múzeumként alapított intézmény egyszerre őrzi Debrecen, Hajdú-Bihar megye és az egyetemes művelődéstörténet kulturális emlékeit. Déri Frigyes 1920-ban adományozta rendkívül jelentős gyűjteményét múzeumunknak, amit az elmúlt évtizedekben számos más, jelentős adomány is gazdagított. 

 

Kövess minket:

YouTube Instagram Twitter
Feliratkozás hírlvélre
Déri Múzeum - Minden jog fenntartva © 2020 - 2024
4026 Debrecen, Déri tér 1.
Tel.: +36 (52) 322-207
href="mailto:uh!pont!muezumired!kukac!ired">E-mail: uh!pont!muezumired!kukac!ired
készítette: WebDeb.hu