HU EN
FőoldalKiállítási katalógusok

Kiállítási katalógusok

A Déri Múzeumban árusított kiadványok listája (2022.10.07.) ide kattintva elérhető, és megrendelhető a karacs.janos@derimuzeum.hu e-mail címen

 

Polgári sikk

A Polgári sikk időszaki kiállítás műtárgyaiból készült egy szép, de korántsem teljes válogatás. A korabeli ruhák, a kiegészítők, a pipereholmik, a szépségápolás és polgári életmód megannyi fontos kelléke kis túlzással a raktárból, a restaurátor laboron keresztül került a fényképész objektíve elé, majd azt követően a katalógusba.

Még a rendszeres múzeumlátogató sem tekinthet be a kulisszák mögé oly módon, mint ezen kiadvány kézbevételekor. Most megtudhatják milyen szerepe van a gyűjteménykezelőnek, restaurátornak, múzeumpedagógusnak és kiállításrendezőnek egy tárlat létrejöttében.

A kiadvány lapozgatása közben két tanulmány révén beleshetünk a korabeli debreceni divatkereskedések és üzletek, valamint a színházi közeg és korzó világába. Múzeumunk névadójával Déri Frigyessel selyemgyárosi mivoltában találkozhatunk, pécsi „tudósítónk” révén pedig az ottani hölgyek mindennapjaiba is betekinthetünk.

A múzeumi raktár kincsei modern interpretálási módon kerülnek a látogatók elé és a divatlap formátumú kiadvány lapjaira egyaránt.

 

 

Polgári sikk. Válogatás a Déri Múzeum Iparművészeti gyűjteményéből. Debrecen, 2020. február 12.–november 30. Szerk. Ormosi Viktória. Debrecen, Déri Múzeum, 2020. 102 lap.
ISBN: 978-615-5560-32-3

 

Párhuzamosok találkozása – A magyar nép kerámia emlékei két magángyűjteményben

A 2018-ban megrendezett kiállítás két olyan magángyűjtemény együttes bemutatására vállalkozott, amelyeket a gyűjtők: dr. Bódi István és dr. Sipos József orvosok elsősorban a magyar népi fazekasmunkák, edények és kályhacsempék értékmentő felkutatásával, összegyűjtésével hoztak létre.  A két gyűjtemény válogatott darabjait a kiállításon az egyes jelentős fazekasközpontokhoz rendelve (például: Zilah, Torda, Désháza, Nagybánya, Vámfalu, Korond, Makkfalva, Körösrév, Gorzafalva), de egymás mellé állítva láthatta a közönség. A kiállítás látványvilágát a kék és a zöld szín következetes használata jellemezte, ahol a színeknek jelentésük is volt, mert a zöld szín minden esetben azt jelezte, hogy az adott műtárgy dr. Bódi István, a kék pedig dr. Sipos József gyűjteményéből származik. A kétnyelvű (magyar-angol) kiadvány a kiállítás alapkoncepcióját hűen tükrözi, fejezetei megegyeznek a kiállítás tematikus egységeivel, és vizuális megjelenésében, színhasználatával is megidézi a tárlatot.

 

 

Párhuzamosok találkozása: a magyar népi kerámia emlékei két magángyűjteményben. Szöveg és kiállításrendezés: Magyari Márta, Kiss Beatrix, P. Szászfalvi Márta. Debrecen, Déri Múzeum, 2018. 55 lap. 
ISBN:  978-615-5560-21-7

 

A hit megtartó ereje

A reformáció 500. évfordulója és a Magyar Református Egyház megalakulásának 450. évfordulója alkalmából a debreceni Déri Múzeum nagyszabású kiállítást rendezett, amely „A hit megtartó ereje – Az Erdélyi fejedelemség és Debrecen” címet viselte. 2017-ben nemcsak Európa szerte emlékeztek meg a reformáció fél évezredes jubileumáról – fontos eseményeiről, küzdelmeiről és kimagasló szereplőiről –, hanem hazai viszonylatban is nívós programsorozat vette kezdetét, amelynek utolsó állomása és egyben méltó lezárása volt a 2017. december 4. – 2018. március 31. között Debrecenben megtekinthető tárlat. A közös összefogással és a széles körű együttműködéssel megvalósult kiállításról korábban Váradi Katalin tett közzé egy rövid ismertetőt és élménybeszámolót: A hit megtartó ereje – Debrecen „aranykora” a Déri Múzeumban címmel.

A kiállítás katalógusáról ugyanott recenzió, ajánló is megjelent, amit a link mögött érnek el.

 

 

A hit megtartó ereje – Az Erdélyi Fejedelemség és Debrecen. Szerk. Angi János – Dani János – Krankovics Ilona – Lakner Lajos. A Déri Múzeumban, Debrecenben megrendezett, 2017. december 4. és 2018. március 31. közötti kiállítás katalógusa. Debrecen, Déri Múzeum, 2018. 120 lap.

ISBN: 978-615-5560-17-0

 

A csillagos ég lakói

 

Az emberiség történetében a halállal kapcsolatos hiedelmek, szokások és kultuszok csak külső formájukban kötődnek egy-egy korhoz és helyhez, lényegüket tekintve időtlenek és érintik az emberi kultúra szinte minden területét. Több koron átívelő az az elképzelés, hogy a halál „elköltözés egy másik világba”. Ezt a bizonyos „másik világot”- ősidőktől napjainkig – szívesen képzelik el a felhők felett, az égen, az ókori egyiptomiak a halottaikra sokszor úgy gondoltak, mint a csillagos ég lakóira. A Déri Múzeum különleges régészeti állandó kiállításának katalógusa a múzeum boltjában hozzáférhető.

 

 

 

A csillagos ég lakói: fejezetek a temetkezés és a halotti kultusz történetéből Hajdú-Bihar megye területéről. Kiállítási katalógus. Szerk. Hága Tamara Katalin, Laczi Orsolya, Dani János. Debrecen, Déri Múzeum, 2015. 223 lap.

ISBN 978-615-5560-00-2

 

Várad kincsei Debrecenben

 

Igaz barátság fűzi Nagyváradot Debrecenhez, amit nem lehet arannyal, ezüsttel mérni. A „Várad kincsei Debrecenben” címet viselő kiállítás tárgyai erről a barátságról beszélnek, aranyból, ezüstből szőnek határon átívelő hidat a közös múlttal bíró egyházmegyék között - fogalmaz a tárlatról a napokban megjelent katalógus ajánlójában Böcskei László, nagyváradi megyés püspök. Várad kincsei Debrecenben, kiadvány A püspökség legszebb kincseit – értékes festményeket, ötvösremekeket, papi öltözékeket - bemutató kiállítás így már kötetben is őrzi a tárgyak szépségét. Bosák Nándor, debrecen-nyíregyházi püspök szerint nagy ajándék, hogy a katolikus újjászületés 300. évfordulóját ünneplő emlékévben sikerült kölcsönkapni az értékes válogatást. Emellett a katalógus megjelenését is rendkívül jelentősnek tartja, hiszen az igényességével méltó őrzője és hírvivője a kiállításnak. A Déri Múzeum igazgatója, Angi János abban is bízik, hogy a katalógus kiadásával sok olyan olvasónak is sikerül örömet szerezni, akiknek nem volt módjuk a kiállítást a helyszínen megtekinteni. Az emlékévnek s benne ennek a tárlatnak az a feladata, hogy felidézze és bemutassa, hogy a katolikusok jelenléte mindig gazdagítani tudja a város és a nemzet szellemei, lelki életét. A tartalmas katalógust, mint a két egyházmegye közös múltjának, örömteli jelenének és reményteli jövőjének jelét.

 

 

Várad kincsei Debrecenben. Szerk. Angi János, Balla Tünde, Kis Beatrix, Lakatos Attila, Lakner Lajos, Orosz István. Debrecen, Déri Múzeum, 2015.  191 lap.

ISBN 978-615-5560-01-9

Kövess minket:

YouTube Instagram Twitter
Feliratkozás hírlvélre
Déri Múzeum - Minden jog fenntartva © 2020 - 2024
4026 Debrecen, Déri tér 1.
Tel.: +36 (52) 322-207
href="mailto:uh!pont!muezumired!kukac!ired">E-mail: uh!pont!muezumired!kukac!ired
készítette: WebDeb.hu