HU EN
Főoldal Kiállítások Virtuális kiállítások Az Arany Egyszarvú Patika

Az Arany Egyszarvú Patika

Az Arany Egyszarvú Patika
„Áldjon meg az Isten bejövetelkor és távozáskor!”

 

Dr. Rotschnek Emil gyógyszerész adományozta Debrecen szabad királyi város múzeumának az Arany Egyszarvú patika felszereléseit, berendezését. „Az 1772-ik évben Zeininger Antal által felállított Arany Egyszarvú-hoz címzett Czegléd utcai Gyógyszertárnak eredeti felszereléseiből fentmaradtak, amelyek általam sz. k. Debrecen város múzeumának adományoztattak emlékül és megőrzés végett az utókor tanulságos szemléltetésére; a múzeumnak 1905. május 21-én történt ünnepélyes megnyitása alkalmából.” - írta Rotschnek Emil az adománylevél elején. Az adomány laboratóriumi felszereléseket, orvosságos tégelyeket, könyveket, kovácsolt vascímert és festett szekrény- és ajtótáblákat tartalmazott.

 

 

Az Arany Egyszarvúhoz címzett gyógyszertárat Zeininger Antal 1772-ben a régi Czegléd utca 3., a későbbi Kossuth utca 6. szám alatti házban működtette. 1852-ben költözött át a patika a Sas és Kossuth utca sarkára, ahol jelenleg is gyógyszertár üzemel.

 

 

Ez volt a város második gyógyszertára. Zeininger az orvosi diplomáját 1772. május 14-én szerezte meg a nagyszombati orvosi egyetemen. Ő a harmadik bejegyzett diplomás gyógyszerész az Orvostudományi Egyetem anyakönyvében. A királyi biztos pedig már május 29-én aláírta patika felállítási engedélyét.

 

 

A Czegléd utcai patika épületét az 1690-es években építették és ez volt a város még meglévő legrégibb boltosháza. 1966-ban lebontották. A patika helyiségei az 1807-es Inventárium szerint: apotheca, laboratorium, nagy szoba, oldalszoba, iroda, kerti szoba, herbarium, pince, üvegkamra.

 

 

A régi patika épületéből megmaradt egy 1773-as jelzésű és Z.A. monogramos faragott kő, mely a patika bejárata fölött volt elhelyezve. Az 1582-es évszámot viseli egy szemöldökkő, melynek felirata: Benedicat Dominus Inrto Itum Et Exitum Tuum 1582 (Áldjon meg az Isten bejövetelkor és távozáskor). Mindkét darab a múzeum gyűjteményében nyert végső elhelyezést.

 

 

1807. augusztus 1-én Zeininger eladta a gyógyszertárat volt segédjének, a nyíregyházi Kaffka Józsefnek. Kaffka a gyógyszerészvizsgát a Királyi Pesti Egyetemen tette le. Fia, Kaffka Károly szintén gyógyszerész volt. Kaffka Károly később a szabadságharcban lovas nemzetőr kapitány volt, majd Debrecen tanácsnoka lett. A patikát 1846-ban eladta. A vásárló a marosvásárhelyi Rotschnek Károly volt, aki addig Újfehértón vezetett gyógyszertárat. Rotschnek Károly 1852-ben költöztette el a patikát régi helyéről a Kossuth utcai épületbe, ahol napjainkban is gyógyszertár üzemel.

 

 

A patikát 1866-ban adta át fiának, Rotschnek V. Emilnek, aki lelkes gyógyszerésze lett Debrecen városának. A Debreczeni Gyógyszerész Testület valamint a Debreczen-Biharmegyei Gyógyszerész Testület titkáraként megírta ezen testületek történetét is. A patika berendezését Emil adományozta a Városi Múzeumnak 1905-ben. Valamilyen formában egészen 1906-ig a család tagjainak birtokában volt a gyógyszertár. A II. világháború útán ez volt az első debreceni gyógyszertár, mely megkezdte az összegyűjtött gyógyszerekkel és eszközökkel a munkát.

 

 

A patika berendezése az egyik legszebb és legértékesebb hazai gyógyszertári gyűjtemény. Fatégelyei esztergáltak, hengeres, talpas formájúak. A fajansz edények közt körte alakúakat is találhatunk. A régi üvegedények még hólyagpapírral vannak lekötve. Egyes edényekben még mindig megtalálhatóak a régi gyógyszerek maradványai. A patika cégérében félköríves sugárkoszorúban az 1772-es évszámot és az egyszarvút helyezték el. Lepárlók, grafitedények gazdagítják a gyűjteményt.

 

 

A berendezés már a Városi Múzeum első kiállításában is szerepelt és a Déri Múzeum megnyitásakor is az állandó kiállításban láthatták az érdeklődő látogatók.

 

Korompai Balázs

Az aranyegyszarvú gyógyszertárról bővebben Korompai Balázs írásából tájékozódhatnak bővebben.

 

A műtárgyegyütteshez kapcsolódik a Déri Múzeum és gyűjteménye c. sorozatban megjelent Menyhárt József: Az Arany-Egyszarvú patika 18. századi festményei c. kiadvány, mely megvásárolható a Múzeumi Boltban. A bolt kiadványainak listája itt elérhető.

Jegyárak

Teljes árú belépőjegy
(Déri Múzeum, Medgyessy Ferenc Emlékkiállítás, Debreceni Irodalom Háza)
2.800 Ft/fő
Kedvezményes belépőjegy (6-26 év között, 62-70 év között)
(Déri Múzeum, Medgyessy Ferenc Emlékkiállítás, Debreceni Irodalom Háza)
1.400 Ft/fő
6 éven aluliaknak
Ingyenes
70 év felettieknek
Ingyenes
Családi belépő (2 felnőtt és max. 3 iskolás korú gyermek)
(Déri Múzeum, Medgyessy Ferenc Emlékkiállítás, Debreceni Irodalom Háza)
7.000 Ft/család
Időszaki kiállítás - Teljes árú belépőjegy
1.600 Ft/fő
Időszaki kiállítás - Kedvezményes belépőjegy
(6-26 év között, 62-70 év között)
800 Ft/fő
Időszaki kiállítás - Családi belépő
(2 felnőtt és max. 3 iskolás korú gyermek)
4.000 Ft/család
Törvényi kedvezmény - minden hónap utolsó vasárnapján
https://derimuzeum.hu/tartalom/ingyenes_latogatok.pdf
Fényjátékkal kísért tárlatvezetés
Munkácsy Terem
Belépőjegy +1.000 Ft/fő
Hátizsákos program
Egyiptomi, japán
Belépőjegy + 1.400 Ft/hátizsák
Tárlatvezetés (a Déri Múzeumban kiállítási egységenként)
10.000 Ft/csoport

Amennyiben vendégeink tárlatvezetést igényelnek, kérjük azt a látogatás előtt legalább 2 héttel jelezzék az alábbi elérhetőségeken: +36 52 322 207 /139-es mellék

Kövess minket:

YouTube Instagram Twitter
Feliratkozás hírlvélre
Déri Múzeum - Minden jog fenntartva © 2020 - 2024
4026 Debrecen, Déri tér 1.
Tel.: +36 (52) 322-207
href="mailto:uh!pont!muezumired!kukac!ired">E-mail: uh!pont!muezumired!kukac!ired
készítette: WebDeb.hu