HU EN
FőoldalHírekTárgymesék a Déri Múzeumból

Tárgymesék a Déri Múzeumból

A széthúzás idején az egységet jelentette

Az 1913-as esztendőben a Déri Múzeum akkori igazgatója, Zoltai Lajos felhívást intézett az esperesekhez a templomokban lévő festett virágos, vagy faragott mennyezetek, karzatok, szószékek, úrasztalok, padok összeírása érdekében. Nem lehet véletlen, hogy éppen ebben az évben került a múzeumba az 1738-ban készült aranyhímzéses úrasztali patyolatkendő, amely a fotón látható.

 

Az úrihímzés kialakulása a 16. századra esett, és amint a megnevezés is sejteti, úri igényeket elégített ki. Elnevezése a 19. században terjedt el. Az udvari élet ceremóniáit emelő díszabroszként, jegykendőként, díszes lepedőhímként, párnahajként vagy szószéktakaróként, úrasztali terítőként, az úrvacsora osztásakor használt serleg, illetve tányértakaróként úri vagy egyházi funkcióval használták.

 

Abban a korszakban született meg és teljesedett ki, amikor a magyarság a legsúlyosabb harcait vívta a törökök ellen. A gyászos emlékezetű mohácsi csata után három részre szakadt az ország. Éppen erre a háborúkkal terhes, 150 éves korszakra esik az úrihímzés virágkora. A három felé darabolt országban a magyarság mégis nemzeti egységben maradt. Ez tükröződik kultúrájában, művészetében, szokásaiban és viselkedésében is. Ez a magyarázata annak, hogy az ország területén egységes hímző stílus alakulhatott ki.

A hímzőfonalak közül a legdrágább a skófium. Az aranyból, ezüstből vagy aranyozott ezüstből húzott vékony drótszálat nevezték így.

 

A református templomok úrasztali kendői a magyar úrihímzés legérdekesebb példái. A 17-18. század során szerelték fel a hívek egyházukat, templomaikat tehetségük és anyagi lehetőségeik szerint szertartási tárgyakkal. Az ezüstpoharak, tányérok, ónedények mellett fontos helyet foglaltak el a terítők.

 

A református templomokban a fehér falak között ezek a textíliák jelentették a színeket, arany-, ezüstszállal, illetve borvörös, fehér, kék vagy zöld selyemfonalas hímzésükkel. Így természetes, hogy évszázadokon keresztül gondosan őrizték őket. Kevésbé koptak el a használatban, hiszen egy évben csupán néhány alkalommal, úrvacsoraosztáskor kerültek elő.

A képen a Derecskei Egyház patyolatkendője látható. Aranyfonállal hímezve, sarkaiban egymáson áthajló száron három nagy ananász forma és három kis leveles ág van, alul két bogyós ágacska díszíti. Az oldalak közepén egy álló ananász forma. Úrihímzéseken ritkán előforduló motívum, Hajdú Bihar megyében mégis több ilyen került elő.

Közepén virágokkal megszakított spirál, amely nagy gránátalmában végződik. A terítő felirata: A DERETSKEI RE EKKLESIAE MDCCXXXVIII. A szélen körben csipke teszi még szebbé az úrasztali terítőt.

 

Ormosi Viktória, muzeológus, Déri Múzeum

 

Jegyárak

Teljes árú belépőjegy
(Déri Múzeum, Medgyessy Ferenc Emlékkiállítás, Debreceni Irodalom Háza)
2.800 Ft/fő
Kedvezményes belépőjegy (6-26 év között, 62-70 év között)
(Déri Múzeum, Medgyessy Ferenc Emlékkiállítás, Debreceni Irodalom Háza)
1.400 Ft/fő
6 éven aluliaknak
Ingyenes
70 év felettieknek
Ingyenes
Családi belépő (2 felnőtt és max. 3 iskolás korú gyermek)
(Déri Múzeum, Medgyessy Ferenc Emlékkiállítás, Debreceni Irodalom Háza)
7.000 Ft/család
Időszaki kiállítás - Teljes árú belépőjegy
1.600 Ft/fő
Időszaki kiállítás - Kedvezményes belépőjegy
(6-26 év között, 62-70 év között)
800 Ft/fő
Időszaki kiállítás - Családi belépő
(2 felnőtt és max. 3 iskolás korú gyermek)
4.000 Ft/család
Törvényi kedvezmény - minden hónap utolsó vasárnapján
https://derimuzeum.hu/tartalom/ingyenes_latogatok.pdf
Fényjátékkal kísért tárlatvezetés
Munkácsy Terem
Belépőjegy +1.000 Ft/fő
Hátizsákos program
Egyiptomi, japán
Belépőjegy + 1.400 Ft/hátizsák
Tárlatvezetés (a Déri Múzeumban kiállítási egységenként)
10.000 Ft/csoport

Amennyiben vendégeink tárlatvezetést igényelnek, kérjük azt a látogatás előtt legalább 2 héttel jelezzék az alábbi elérhetőségeken: +36 52 322 207 /139-es mellék

2021. február 3.

Kövess minket:

YouTube Instagram Twitter
Feliratkozás hírlvélre
Déri Múzeum - Minden jog fenntartva © 2020 - 2024
4026 Debrecen, Déri tér 1.
Tel.: +36 (52) 322-207
href="mailto:uh!pont!muezumired!kukac!ired">E-mail: uh!pont!muezumired!kukac!ired
készítette: WebDeb.hu