HU EN
FőoldalHírekTar Sándor

Tar Sándor

„Az vagyok, aki vagyok. Úgyse lehetek más: miért féljek hát felfedezni, ki vagyok?”

 

A MODEM és a Déri Múzeum szeretettel meghívja legújabb kiállításuk megnyitójára november 11-én és 12-én, szombaton és vasárnap, 15 és 19 óra között a debreceni toronyház 19. emeletének 203-as lakásába.

 

A helyszínre való tekintettel különleges megnyitóval készülnek. A következő időpontokra várják mind a két nap a kedves látogatókat félórás tárlatvezetésekkel, amelyeket a kiállítás kurátorai, Don Tamás és Dr. Lakner Lajos fognak tartani:

15:00 / 15:40 / 16:30 / 17:10 / 17:50 / 18:20 / 19:00

 

 

Az esemény mindenki számára ingyenesen látogatható.

Kérjük, hogy a regisztracio@modemart.hu e-mail címen jelezzék, hogy melyik nap és hány órakor jönnének.

 

A kiállításról:

A tárlat címe Tar Sándor naplójából való. A kijelentés az önazonosság magabiztosságát sejteti. Ha tovább olvassuk a bejegyzéseket, láthatjuk, hogy napról napra egyre bizonytalanabb abban, ki is ő, és hogy ezt az „én”-t fel kell-e vállalni mások előtt. Tar Sándor egész élete ellentmond a fenti magabiztosságnak és erőnek. Élete ugyanis azt sugallja, hogy sokkal inkább a véletlenek, mintsem a tudatos választás határozták meg sorsát.

Tar Sándor alakja azért különösen izgalmas, mert egyéni élete mögött a korabeli társadalmi minták mutatkoznak meg. Személyén keresztül egyszerre nyílik rálátás a Kádár-rendszer ügynökhálózatának működésére, valamint a korabeli munkások és az irodalmi értelmiség világára.

A kiállításon látható művek Tar Sándor sorsának és életvilágának egy-egy mozaikjához kapcsolódnak. Mégis minta felidéznék a ’70-’80-’90-es évek Magyarországának jellegzetes helyzeteit, magatartásformáit. Köszönhetően az alkotók az író életének egy-egy mozzanatára reflektáló, de sokféle értelmezést lehetővé tevő munkáinak.

A kiállítás ugyan a MODEM égisze alatt jött létre, de helyszíne a város ikonikus toronyházának egyik 19. emeleti lakása, aminek két oka van. Az egyik, hogy Tar a huszonnyolcadik albérlete után egy hasonló jellegű lakásban lelt „otthonra”. A másik, hogy az épület Tar Szürke galamb című bűnregényének egyik helyszíne. A toronyház házmestere a város fölé emelkedve olyan különös események szemtanújává válik, amelyek csak innét megfigyelhetők.

A kiállításon öt kortárs képzőművész mutatja be a Tar életére reflektáló műveit. A műalkotósokat Tar Sándortól származó szövegek fűzik össze egy térélménnyé. A munkafolyamat 2023 tavaszán egy műhelymunkával kezdődött, amelyen Tar életét és munkásságát, illetve az ezek által felvetődő kérdéseket irodalomtörténészek vitatták meg a művészekkel.

 

Kiállítók: Gerhes Gábor, Kádár Emese, Németh Ilona, Szilágyi Lenke, Tóth Balázs Máté

 

Kurátorok: Don Tamás, Dr. Lakner Lajos

 

Fotó: MODEM

 

A látogatók részvételükkel elfogadják, hogy az esemény során hang- és képfelvételek készülnek, amelyeket a MODEM és a Déri Múzeum felületein promóciós céllal felhasználhatunk.

Déri Múzeum

Az 1902-ben helytörténeti múzeumként alapított intézmény egyszerre őrzi Debrecen, Hajdú-Bihar megye és az egyetemes művelődéstörténet kulturális emlékeit. Déri Frigyes 1920-ban adományozta rendkívül jelentős gyűjteményét múzeumunknak, amit az elmúlt évtizedekben számos más, jelentős adomány is gazdagított. 

 

2023. november 15.

Kövess minket:

YouTube Instagram Twitter
Feliratkozás hírlvélre
Déri Múzeum - Minden jog fenntartva © 2020 - 2024
4026 Debrecen, Déri tér 1.
Tel.: +36 (52) 322-207
href="mailto:uh!pont!muezumired!kukac!ired">E-mail: uh!pont!muezumired!kukac!ired
készítette: WebDeb.hu