HU EN
Home Exhibitions Temporary Exhibiton Színről színre Petőfi

Színről színre Petőfi

A Színről színre Petőfi című múzeumpedagógiai tárlat már miliőjében igyekszik megidézni a költő életének „képzeletbeli színpadát”, ahogy ő fogalmaz Búcsú a színészettől című versében: elzárt Mennyországát.

Színről színre Petőfi című múzeumpedagógiai tárlat már miliőjében igyekszik megidézni a költő életének „képzeletbeli színpadát”, ahogy ő fogalmaz Búcsú a színészettől című versében: elzárt Mennyországát. 

 

Ezért a kiállítás három szekciója mellett megjelenik az a színpad is, amit Orlai Petrich Soma Petőfi Sándor Debrecenben című híres festménye nyomán rendeztünk be. Ezen enteriőr elemei megérinthetők, sőt, ha egy rövid, játékos nyomozás során szeretnénk ismereteket szerezni a kiállítás segítségével, úgy meg is kell érinteni azokat. 

 

A tárlat három szekciója Petőfi Sándor életének három, igen fontos szerepe köré rendeződik. Megismerhető Petőfi mint színész, mint költő és mint katona.  

 

A kiállításban megjelenített egyik legfontosabb műtárgyat a Déri Múzeum Irodalmi Tára őrzi. Ebben a versében (Dalaim) megfogalmazza költői hitvallását, mely szerint a verseket az ihlet és a képzelet szüli. E kézirat grafológiai vizsgálata nyomán az is megmutatkozik, milyen impulzív ember is volt Petőfi Sándor, ami levelezéseiben is tetten érhető. Ezekből hármat be is válogattunk a kiállításba, melyek jól rávilágítanak a költő személyiségének egyes vonásaira.

Fontos eleme a tárlatnak a Nánássy-színház, melyben Petőfi Sándor is fellépett. E színházat korabeli visszaemlékezések, színikritikák nyomán készítette el Szabó Anna Viola, a Déri Múzeum fotótörténész muzeológusa. S mivel ez egy múzeumpedagógiai tárlat, így a makett szintén megérinthető. 

 

A kiállítás szekciói három kiemelt műtárgy révén három korabeli debreceni helyszínt idéz meg, ahova a múzeumpedagógiai játék el is vezeti a látogatókat, s amelyeknek segítségével így tágítjuk a múzeumi teret, és eljutunk egy rég volt Debrecenbe, Petőfi Debrecenébe. 

Jegyárak

Teljes árú belépőjegy
(Déri Múzeum, Medgyessy Ferenc Emlékkiállítás, Debreceni Irodalom Háza)
1800 Ft/fő
Kedvezményes belépőjegy (6-26 év között, 62-70 év között)
(Déri Múzeum, Medgyessy Ferenc Emlékkiállítás, Debreceni Irodalom Háza)
900 Ft/fő
6 éven aluliaknak
Ingyenes
70 év felettieknek
Ingyenes
Családi belépő (2 felnőtt és max. 3 iskolás korú gyermek)
(Déri Múzeum, Medgyessy Ferenc Emlékkiállítás, Debreceni Irodalom Háza)
3500 Ft/ Család
Időszaki kiállítás - Teljes árú belépőjegy
600 Ft/fő
Időszaki kiállítás - Kedvezményes belépőjegy
(6-26 év között, 62-70 év között)
300 Ft/fő
Időszaki kiállítás - Családi belépő
(2 felnőtt és max. 3 iskolás korú gyermek)
1.100 Ft/család
Tárlatvezetés (a Déri Múzeumban kiállítási egységenként)
5000 Ft/Csoport

Amennyiben vendégeink tárlatvezetést igényelnek, kérjük azt a látogatás előtt legalább 2 héttel jelezzék az alábbi elérhetőségeken: +36 52 322 207 /139-es mellék

Follow us:

YouTube Instagram Twitter
Subscribe to our newsletter
Déri Múzeum - all rights reserved © 2020 - 2023
4026 Debrecen, Déri tér 1.
Tel.: +36 (52) 322-207
href="mailto:uh!pont!muezumired!kukac!ired">E-mail: uh!pont!muezumired!kukac!ired
created by: WebDeb.hu