HU EN
HomeNewsTörténelem napról napra - Debrecen 1956. október 26., péntek, Budapest és a nagyvilág

Történelem napról napra - Debrecen 1956. október 26., péntek, Budapest és a nagyvilág

Nemzeti ünnepünk tiszteletére október 23-tól november 4-ig azt idézzük fel, mi történt városunkban, s milyen események zajlottak a fővárosban és a nagyvilágban azokon a sorsfordító napokon.

Debrecen 1956. október 26., péntek

 

A debrecenieket végtelenül elkeserítette és felháborította a városon szakadatlanul keresztülvonuló szovjet katonai csapatok látványa. A főleg páncélosokból álló menetoszlopok a Kossuth utca-Széchenyi utca útvonalon dübörögtek keresztül a belvároson.

 

A városi tanács nagytermében megtartotta alakuló ülését a Debreceni Szocialista Forradalmi Bizottmány. Für Lajos felszólalása után megválasztották az elnökséget, melynek tagjai: Csorba László alezredes, a helyőrség parancsnoka, Kovács Béla levéltáros és Nagy Gábor vagongyári munkás, majd a titkárt és a titkárságot: Für Lajos tanársegéd, Vass Imre MÁV ellenőr, Szilágyi Imre építőipari munkás, Dede László tanársegéd. Für Lajos javaslatára karhatalmi, élelmezési, szervezési és igazságügyi szekciókat alakítottak az ügyek zökkenőmentes intézésére. A Magyar Dolgozók Pártja megyei és városi vezetői nem kerültek be az új vezetésbe.

 

Budapest és a nagyvilág október 26. péntek

 

A Minisztertanács egész napos kijárási tilalmat rendelt el az ellenforradalmi csoportok felszámolása miatt, később engedélyezték, hogy 10 és 15 óra között ki lehessen menni az utcákra.

 

Mosonmagyaróváron a határőrlaktanya előtt tüntetőkre lőttek és kézigránátokat dobtak közéjük a laktanya épületéből. Több tucat halott.

Miskolcon, Pécsett, Kecskeméten, Tatán, Szegeden, Komlón, Dunapentelén, Oroszlányban, Esztergomban, Nagykanizsán, Zalaegerszegen is a tüntetők közé lőttek, sok-sok halálos áldozattal.

 

Lengyelországban Wyszynsky bíboros kiszabadult a házi őrizetből.

 

A jugoszláv kormány üdvözölte Nagy Imre miniszterelnöki kinevezését.

 

Déri Múzeum

Az 1902-ben helytörténeti múzeumként alapított intézmény egyszerre őrzi Debrecen, Hajdú-Bihar megye és az egyetemes művelődéstörténet kulturális emlékeit. Déri Frigyes 1920-ban adományozta rendkívül jelentős gyűjteményét múzeumunknak, amit az elmúlt évtizedekben számos más, jelentős adomány is gazdagított. 

 

2024. október 25.

Follow us:

YouTube Instagram Twitter
Subscribe to our newsletter
Déri Múzeum - all rights reserved © 2020 - 2024
4026 Debrecen, Déri tér 1.
Tel.: +36 (52) 322-207
href="mailto:uh!pont!muezumired!kukac!ired">E-mail: uh!pont!muezumired!kukac!ired
created by: WebDeb.hu