HU EN
FőoldalHírekJapán látogatók a Japán Gyűjteményben

Japán látogatók a Japán Gyűjteményben

Toyama Tartományi Művészeti és Kulturális Szövetségének alelnökei és tagjai tettek látogatást a Déri Múzeumban. A Szamuráj udvarházba lépő vendégek érdekesnek találták a gyűjteményt, amelynek egyik darabja - egy bronzból készült daru - különösen érdekelte őket.

A műtárgy egy csőrét magasra emelő, eredeti méreténél háromszor nagyobb madarat ábrázol. A japán gyűjteménnyel és annak egyik legszebb alkotásával a kiállítás kurátora, dr. Kovács József Dénes történész ismertette meg a vendégeket.

 

„A japán daru történetéről Déri Frigyes személyes használatra készült Katalógusában olvashatunk: „1 háromszoros életnagyságú bronz daru zöld antik patinával, a hosszú élet szimbóluma. Japán, XVIII. szd. Vételára: 8,000000.- /Ferencz Ferdinánd trónörökös világkörüli útján szerzett gyűjteményéből/”.

A leendő trónörökös 1892. december 5-én indult útnak Triesztből a SMS Kaiserin Elisabeth cirkáló fedélzetén. A hosszú körút során a főherceg és kísérete többek között ellátogatott Egyiptomba, Indiába, Szingapúrba, Kínába, Japánba és Ausztráliába is. A cirkáló 1893. augusztus 2-án érkezett meg Nagaszaki kikötőjébe. Ferenc Ferdinánd másnap partra szállt, és egy hosszú, három hetes szárazföldi kirándulást tett a Felkelő Nap országában. A trónörökös leírásaiból tudjuk, hogy műtárgyak százait vásárolta meg Mijadzsimában, Kiotóban, Narában, Mijanositában, Nikkóban és Jokohamában. Ismerve gyűjtőszenvedélyét (mely saját megfogalmazása szerint is kóros méreteket öltött) és a darvak iránti rajongását, valószínűnek tűnik, hogy a főherceg ehhez a műtárgyhoz is vásárlás útján jutott hozzá. Déri Frigyes a bronz japán darut feltehetően nem sokkal 1924-ben bekövetkezett váratlan halála előtt vásárolhatta meg. Az eladó személye – egyelőre – ismeretlen.”

 

Déri Múzeum

Az 1902-ben helytörténeti múzeumként alapított intézmény egyszerre őrzi Debrecen, Hajdú-Bihar megye és az egyetemes művelődéstörténet kulturális emlékeit. Déri Frigyes 1920-ban adományozta rendkívül jelentős gyűjteményét múzeumunknak, amit az elmúlt évtizedekben számos más, jelentős adomány is gazdagított. 

 

2024. augusztus 22.

Kövess minket:

YouTube Instagram Twitter
Feliratkozás hírlvélre
Déri Múzeum - Minden jog fenntartva © 2020 - 2024
4026 Debrecen, Déri tér 1.
Tel.: +36 (52) 322-207
href="mailto:uh!pont!muezumired!kukac!ired">E-mail: uh!pont!muezumired!kukac!ired
készítette: WebDeb.hu