Regisztráció
HU EN
FőoldalHírekTar Sándor: A lehetőség (hangjáték)

Tar Sándor: A lehetőség (hangjáték)

Tar Sándor: A lehetőség (hangjáték)
A 60-as, 70-es években sok magyar fiatal hagyta el az országot, hogy az akkor még létező Kelet-Németországban, vagy, ahogy hivatalosan nevezték, a Német Demokratikus Köztársaságban próbáljon szerencsét.

Ezek közé a reményteljes célokkal elinduló emberek közé tartozott az író, Tar Sándor maga is, aki először 1967 és 1971 között mint gyári segédmunkás, majd pedig 1975-ben mint a drezdai munkásotthon nevelője saját bőrén tapasztalta meg, mit is jelent a valóságban a szocialista vendégmunkáslét.

 

Az ekkor gyűjtött tapasztalatai, feljegyzései, valamint a sorstársaktól lejegyzett történetek alapján született meg a Tájékoztató című szociográfiája, mellyel 1976-ban megnyerte a Mozgó Világ folyóirat pályázatát. Írásában kendőzetlenül mutatja be a kint dolgozó munkások sivár mindennapjait, sokszor már-már állatias életkörülményeit, az otthonnevelő tehetetlenségét, kudarcait, hogy bármiféle változást érjen el, illetve a funkcionáriusok lelkiismeretlen karrierépítését és anyagi gazdagodását.

 

Műve a folyóiratban nem is jelenhetett meg. Végül a Profil című szamizdat lap vállalkozott közlésére. 1989-ben Tar Mért jó a póknak című kötetében A lehetőség címmel jutott szélesebb nyilvánossághoz. 2017-ben pedig fotókkal és korabeli dokumentumokkal kiegészítve jelent meg újra.

 

Tar Sándor művéből a közelmúltban pályázati segítséggel készült hangjáték a Déri Múzeum kiadványaként. A CD-ROM-on Bezerédi Zoltán, Elek Ferenc, Epres Attila, Gubík Ági, Kovács Lehel, Kristán Attila, Orosz Ákos, Szatory Dávid, Szűcs Nelli és Trill Zsolt előadásában szólalnak meg az író gondolatai. 

 

Közreműködő partner: Pro Progressione

 

A hangjáték megvásárolható a Déri Múzeum boltjában és az Írók Boltjában.

 

 

 

 

 

Jegyárak

Teljes árú belépőjegy
1.000 Ft/fő
Kedvezményes belépőjegy
(6-26 év között, 62-70 év között)
500 Ft/fő
6 éven aluliaknak
ingyenes
70 év felettieknek
ingyenes
Családi belépő
(2 felnőtt és max. 3 iskolás korú gyermek)
2.000 Ft/család
Tárlatvezetés
5.000 Ft/csoport

A fizetés módja: készpénz vagy bankkártyás fizetés. SZÉP kártyát, utalványt nem fogadunk el.

2020. április 22.

Kövess minket:

YouTube
Feliratkozás hírlvélre
Debreceni Irodalom Háza - Minden jog fenntartva © 2020 - 2024
Debrecen, Péterfia u. 28.
Tel.: +36 (52) 322-207
href="mailto:uh!pont!muezumired!kukac!azahmoladori">E-mail: uh!pont!muezumired!kukac!azahmoladori
készítette: WebDeb.hu