HU EN
FőoldalInformációkGYIK

GYIK

A régészeti feladatellátás általános szabályai

 

A 2001. évi LXIV. törvény a kulturális örökség védelméről, valamint a 68/2018. (IV. 9.) Korm. rendelet a kulturális örökség védelmével kapcsolatos szabályokról rendelkezik.

 

Nagyberuházás esetén az építési engedélyhez ERD-re van szükség. Az ERD-t (Előzetes Régészeti Dokumentáció) a Magyar Nemzeti Múzeum Nemzeti Régészeti Intézete készíti. Nagyberuházásnak minősülnek a bruttó 500 millió forint teljes bekerülési költséget meghaladó, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt., a védmű, töltés és a 2500 hektár alapterületet meghaladó apasztó-tározó építés, valamint azon közérdekű célú beruházások, amelyek megvalósítása érdekében a kisajátításról szóló törvény alapján kisajátítást végeztek. 

Nagyberuházások esetén a megelőző régészeti feltárások és a régészeti megfigyelések szerződéskötésének koordinációját a Magyar Nemzeti Múzeum Nemzeti Régészeti Intézete végzi. 

Normál beruházások esetén a megelőző feltárásokat és a régészeti megfigyeléseket a területileg illetékes múzeumok végzik. 

 

 

Mi a teendő akkor, ha az építés/örökségvédelmi hatóság régészeti megfigyelést, szakfelügyeletet ír elő az építési engedélyben?

 

Ebben az esetben a beruházónak, vagy a kivitelezőnek fel kell vennie a kapcsolatot az építési engedélyben megnevezett, területileg illetékes múzeummal. A szakfelügyeletet írásban, papír alapon, vagy elektronikus úton kell megrendelni. A megrendelőnek tartalmaznia kell a beruházás helyét, kezdetének várható időpontját, a kapcsolattartó személy nevét, elérhetőségét. Magánszemély esetén ezen kívül a megrendelő nevét és pontos címét. Cégek esetében a cég neve és címe mellett az adószámot és ha van, csoportos adószámot is fel kell tüntetni.

A régészeti szakfelügyelet díját a 68/2018 (IV. 9.) kormányrendelet szablya meg. Ennek összege nettó 8000 Ft/óra, de egy szakfelügyelet esetén nem lehet kevesebb, mint 4,5 óra vagyis nettó 36 000 Ft/nap. A szakfelügyelet során jegyzőkönyv készül egy példányban. A szakfelügyeleti jegyzőkönyv tartalmazza a beruházás helyét, a szakfelügyelet időtartamát, ami a telephelyről történt indulástól telephelyre történő visszaérkezésig tart – ez nem lehet kevesebb, mint 4,5 óra/nap – a megfigyelt terület nagyságát, azt, hogy a régész észlelt vagy nem észlelt régészeti jelenségeket, leleteket és egy rövid szöveges jelentést. 

A szakfelügyelet időtartama alapján a múzeum számlát állít ki, melynek kifizetését követően megküldi a megrendelőnek az eredeti jegyzőkönyvet. Az építési/örökségvédelmi hatóság felé ezzel a jegyzőkönyvvel tudja a megrendelő igazolni azt, hogy megtörtént a régészeti szakfelügyelet. 

Abban az esetben, ha a szakfelügyelet során régészeti jelenségek, leletek kerülnek elő és azokat néhány óra alatt a szakfelügyelő régész méretük, jellegük, intenzitásuk, kiterjedésük miatt nem tudja feltárni, dokumentálni, kivitelezés közbeni bontómunka válik szükségessé. Ilyen esetben a beruházónak vagy a kivitelezőnek kivitelezés közbeni bontómunkára kell szerződnie a területileg illetékes múzeummal. A kivitelezés közbeni bontómunka díja nettó 3150 Ft/m². 

 

 

Mi a teendő, ha az építési, örökségvédelmi hatóság régészeti feltárást ír elő az építési engedélyben?

 

Ebben az esetben a beruházónak, vagy a kivitelezőnek fel kell vennie a kapcsolatot az építési engedélyben megnevezett, területileg illetékes múzeummal. A megelőző régészeti feltárás díja nettó 2520 Ft/m². Megelőző régészeti feltárás esetén érdemes kalkulálni azzal, hogy a szerződéskötés, és azt követően az ásatási engedély megszerzése is gyakran napokat/heteket vesz igénybe. A törvény 30 munkavégzésre alkalmas napban határozza meg a megelőző régészeti feltárás időtartamát, de az ősztől–tavaszig tartó időszakban a hideg és csapadékos időjárás, a munkavégzésre alkalmatlan napok miatt, a feltárások gyakran több időt vesznek igénybe. 

Kövess minket:

YouTube
Feliratkozás hírlvélre
Déri Múzeum Régészeti Tár - Minden jog fenntartva © 2020 - 2024
4026 Debrecen, Déri tér 1.
Tel.: +36 (52) 322-207
href="mailto:uh!pont!muezumired!kukac!ired">E-mail: uh!pont!muezumired!kukac!ired
készítette: WebDeb.hu