HU EN
FőoldalÉrdekességekEgy bombatölcsér feltárása

Egy bombatölcsér feltárása

2018 októberében egy társasház építése miatt megelőző feltárást végeztünk a Debrecen, Antall József u. 16-22. szám alatti ingatlanon. Az ásatás itt is a humuszréteg eltávolításával kezdődött. Debrecen belvárosában ez mindig rendkívül sok munkát jelent, általában 2-3 méter vastag földréteget kell eltávolítani. Ezen a telken kb. 2 méter mélyen találtuk meg a bolygatatlan altalaj szintjét, ahol 17 régészeti jelenség foltja rajzolódott ki. Ezek között volt egy kb. 5,5 méter átmérőjű nagy kerek folt, amit elkezdtünk félbe – régészeti szakkifejezéssel metszetre – bontani. Ahogy haladtunk lefelé az ásással, azt vettük észre, hogy a magas talajvízszint ellenére ebben a gödörben nem jelenik meg a víz. Az íves oldalú gödör alját kb. 2 méter mélységben értük el és még ott is száraz volt.

 

A félig kiásott bombatölcsér

 

A területen feltárt többi gödörnél már 20-30 cm mélységben vízben tocsogtunk. A gödör betöltésében és az oldalából kiállva különböző méretű, szabálytalan formájú, furcsa szagú fémdarabokat találtunk, amelyeknek egyik oldalát fekete, ragacsos anyag fedte.

 

Az 500 fontos rombolóbomba maradványai

 

A katonaságot megjárt fényképész kollégánk szerint égett lőpor szagú repeszdarabokra bukkantunk. A fémdarabokat megmutattuk egy másik ásatáson dolgozó tűzszerésznek, aki megállapította, hogy egy 500 fontos (kb. 227 kg súlyú) légibomba maradványait találtuk meg. Ezután a gödör másik felét már nem akartuk kiásni…

A feltárt telek légvonalban kb. 300 méterre van a Nagyállomás épületétől, amelynek elődjét 1944-ben amerikai bombázók rombolták le. A június 2-án, szeptember 1-én és szeptember 21-én ledobott több mint kétezer rombolóbomba egyikének maradványait találtuk meg a feltáráson.

 

500 fontos rombolóbombák egy ma is repülő B-17-es bombázóban (forrás: https://lostcoastoutpost.com/media/uploads/post/13267/IMG_2818.jpg)

 

A bombatölcsér elhelyezkedését korabeli térképre helyezve kiderült, hogy az akkori Boldogfalva utca 20. szám alatti telekre esett. 

1944-ben az amerikai mellett a szovjet és egyszer a német légierő is bombázta a város területét. A Légi károsultak iktatókönyvében 7.771 bombakárosult lakos szerepel. Az egykori Boldogfalva utca a Nagyállomás közelsége miatt nagyon megszenvedte az amerikai bombázásokat. Sok bomba hullott a környékre, a házak súlyosan megrongálódtak, vagy romépületté váltak. A lakóházak háborús sérüléseit felmérő űrlap szerint a 20. számú telken álló épület nagymértékben megsérült. Az adatlapon részletesen felsorolták a károkat: „födém és falbeomlás, ablakok és ajtók hiányzanak, nagyobb arányú főfalrepedés”. Özv. Szilágyi Jánosné tulajdonos hitelt kívánt felvenni háza helyreállítására, az épület további sorsáról azonban nem találtunk egyértelmű adatokat.

 

Felhasznált irodalom

Horváth Attila: Légitámadás a debreceni Nagyállomás ellen 1944. szeptember elsején. In: Új Nézőpont I. évfolyam 1. szám, Debrecen 2014, 37–59.

Pataky Iván – Rozsos László – Sárhidai Gyula: Légiháború Magyarország felett. I-II. Budapest, 1992

Szalai Csaba (szerk.): Ingabombázás: Főpróba Debrecen felett 1944. június 2-án. Debrecen, 2004

 

Készítette: D. Szabó László

Kövess minket:

YouTube
Feliratkozás hírlvélre
Déri Múzeum Régészeti Tár - Minden jog fenntartva © 2020 - 2024
4026 Debrecen, Déri tér 1.
Tel.: +36 (52) 322-207
href="mailto:uh!pont!muezumired!kukac!ired">E-mail: uh!pont!muezumired!kukac!ired
készítette: WebDeb.hu