Regisztráció
HU EN
FőoldalProgramokTérey Könyvünnep

Térey Könyvünnep

2023. szeptember 15.
A Térey Könyvünnepet idén immár negyedik alkalommal szervezi meg a Méliusz Juhász Péter Könyvtár. Szeptember 14-én 17 órakor a 2019-ben elhunyt Térey Jánosra emlékezünk a szülőházánál, a Kétmalom utca 17. előtt. Az emlékezésen túl a programsorozat a debreceni kortárs irodalmat állítja fókuszba - változatos irodalmi programokon keresztül.

2023. szeptember 12-18.

„Amit rátok hagytam, termő örökség.”

A Térey Könyvünnepet idén immár negyedik alkalommal szervezi meg a Méliusz Juhász Péter Könyvtár. A költő születésének 50. évfordulója tiszteletére Debrecen városa 2020-ban hagyományteremtő szándékkal alapította meg a Könyvünnepet, melyet évről évre a közelmúlt nagy debreceni irodalmi alakjainak, valamint kortárs alkotóinak szentelnek. Az idei Térey Könyvünnepen a hagyományoknak megfelelően lesz koszorúzás a Kétmalom utca 17. szám alatt. A megemlékezés után megnyitjuk a nagyközönség előtt a Térey Könyvsarkot, amely a József Attila-díjas költő, író gyerekkorába, illetve írói felnőttkorába enged betekintést könyvtárán és személyes tárgyain keresztül.
A megemlékezéshez csatlakozik a vámospércsi Térey Könyvtár is. Az intézmény 2022. márciusa óta viseli a költő nevét, amelyben azóta állandó kamarakiállítással is emlékeznek rá. Idén Harmath Artemiszt, a költő özvegyét látják vendégül, aki Korpa Tamás költővel beszélget Térey ránk hagyott örökségéről.

A megemlékezésen túl a programsorozat az idei évfordulós szerzőinket állítja fókuszba változatos irodalmi programok révén. Így a nyitó eseményen, szeptember 12-én Csokonai mint újhullámos rapper lép elénk a Prieger Zsolt által megálmodott, Mihály, avagy egy város kísértetei című zenés előadásban. Szeptember 13-án egy vándorkiállítást, a Petőfi-múzeumbuszt köszönthetjük Debrecenben, amely a 200 éve született költő személyiségét, munkásságának ismert darabjait mutatja be. A szépíró olvas, a Déri Múzeum – Debreceni Irodalom Háza beszélgetéssorozatának következő vendége Géczi János költő, képzőművész lesz, akit Áfra János kérdez olvasmányélményeiről, inspirációiról. A City Legends jóvoltából szeptember 16-án egy séta során ismerhetjük meg Debrecen „deákos” történetét. A Könyvünnep szeptember 18-án a Déri Múzeum helytörténeti konferenciájával zárul, ekkor adják át az Év Cívis Háza Díjat is.

 

Szeptember 12., 17.00, Debreceni Református Kollégium udvara
Mihály, avagy egy város kísértetei

Az idén 30 éves Anima Sound Systemet vezető Prieger Zsolt és társai: Balázsovics Mihály (Slow Village) és Subicz Gábor (Subtones, MAO) által megálmodott szürreális zenei-irodalmi előadás abból a gondolatból jött létre, hogy 250 éve született Csokonai Vitéz Mihály, a magyar felvilágosodáskori irodalom egyik legjelentősebb költője, a nagy debreceni újhullámos repper. Prieger komponistatársai, Balázsovics Mihály (MC Tink) és a debreceni jazztrombitás, Subicz Gábor is hasonlóképpen vélekedik, ezért határozták el, hogy együtt alkotnak meg egy olyan művet, amely atmoszférikus, táncos, filozofikus és elgondolkodtató, ugyanakkor szórakoztató. Ahogy egy másik nagy debreceni költő, Térey János írta: „Csokonai életműve olyan sűrű, meglepetésekkel teli, lombsuhogásos erdő, mint talán Weöresé és Aranyé a magyar költészetben. Évődő szerelmespárjainak, napfényes kertjeinek világa – a hasonlóképpen képességei csúcsára érkezve elhunyt – Mozartéval rokon.”

 

Szeptember 13., 12.00-15.00., Déri tér
„Átröpűlök hosszában hazámon” – Vándorkiállítás Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából – Debrecenben állomásozik a Petőfi-múzeumbusz

A Petőfi Irodalmi Múzeum új vándorkiállítása a Petőfi Sándor-emlékév alkalmából jött létre. A budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum egy tematikus, mozgó Petőfi-múzeumbuszt tervezett és indított útjára tavaly ősszel, hogy Magyarország egész területén és a határon túl is minél szélesebb körben megismertesse Petőfi Sándor életművét a látogatókkal. A tárlat a haladás, sebesség, út, utazás fogalmaiból indul ki, és az aktuális kutatásokra alapozva, egyedi megközelítésből mutatja be Petőfi személyiségét, munkásságának ismert darabjait.
A Petőfi-busz szeptember 13-án 12.00 és 15.00 óra között Debrecenben, a Déri téren állomásozik.
A kiállítás ingyenesen látogatható.

 

Szeptember 13., 19.00, Déri Múzeum, Díszterem
A szépíró olvas – irodalmi beszélgetéssorozat – Géczi János

A Déri Múzeum – Debreceni Irodalom Háza munkatársai írókat, költőket kérnek fel, hogy valljanak arról, mit és hogyan olvasnak. Ezáltal az érdeklődők az írás és olvasás gyakorlatának bonyolult, izgalmas összefüggésébe nyerhetnek betekintést, valamint hallhatnak kedvenc szerzőik legfontosabb olvasmányélményeiről, anyaggyűjtéssel, inspirálódással kapcsolatos műhelytitkairól. A beszélgetések a kortárs irodalom olvasásának népszerűsítéséhez is hozzájárulhat azáltal, hogy olyan, alaposan talán ritkábban feldolgozott témát érintenek majd, amely széleskörű érdeklődésre tarthat számot.

A szépíró olvas című irodalmi beszélgetéssorozat könyvünnepi vendége Géczi János költő, képzőművész lesz, akivel Áfra János költő, szerkesztő beszélget.

Facebook-esemény: https://www.facebook.com/events/328033053015232

 

Szeptember 14., 10.00, Vámospércs, Térey Könyvtár
Térey Jánosra emlékezünk

A Térey Könyvtár a Könyvünnepen csatlakozik a Könyv barátja hálózathoz. A tagsággal járó matricát Puskás István, Debrecen kultúráért felelős alpolgármestere adja át Ménes Andreának, Vámospércs polgármesterének. Köszöntőt mond Ménes Andrea és Puskás István.

Beszélgetés Harmath Artemisz irodalomtörténésszel, Térey János özvegyével. A beszélgetést Korpa Tamás költő vezeti. A beszélgetést követően Harmath Artemisz Térey-relikviákat ad át a könyvtárnak.

 

Szeptember 14., 17.00, Kétmalom utca 17.
Megemlékezés és koszorúzás Térey János szülőházánál

Köszöntőt mond dr. Pósán László, az Országgyűlés Kulturális Bizottságának elnöke
Beszédet mond dr. Puskás István, Debrecen kultúráért felelős alpolgármestere és Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója. Közreműködik Mercs János, a Csokonai Színház színművésze.

 

Szeptember 14., 17.30, Nyíl utca 2.
A Térey Könyvsarok átadása
Megnyílik a Térey Könyvsarok, amely a József Attila- és Babérkoszorú-díjas író és költő tárgyi hagyatékát mutatja be. A kiállítás a költő Viza utcai írólakásának bútorait, tárgyait foglalja magába, a debreceni gyerekkort és az érett írói korszakot is reprezentálja. A lakásmúzeum a költő egykori kedvenc kiskönyvtárában, a Nyíl utca 2. szám alatt talált otthonra.
Köszöntőt mond Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója és dr. Kovács Béla Lóránt, a Méliusz Juhász Péter Könyvtár igazgatója.

A Térey Könyvsarok bejelentkezést követően látogatható hétköznapokon a Méliusz Juhász Péter Könyvtár Központi Könyvtára nyitvatartási idejében.
Bejelentkezés a tereykonyvsarok@meliusz.hu címen és a 06 52 502 470-es telefonszámon.

 

Szeptember 16., 14.00, Kálvin tér
Alföldi „deákos” városjárás Horog Mátéval
Hogyan lett nemzetközileg is elismert iskolaváros Debrecen? A City Legends sétája során átfogó módon ismerhetjük meg Debrecen „deákos” történetét. A városjárás az idén nyáron megjelent Debreceni Diák dalos- és anekdotakönyv alapján halad végig a helyszíneken. A túrát a könyv szerkesztője, Horog Máté vezeti.
Útvonal: Kálvin tér (Csokonai-emlékszobor) – Bem tér – Simonyi út – Régi Vigadó
A séta ingyenes, de regisztrációhoz kötött. További információ: https://www.facebook.com/events/1297744707772808?ref=newsfeed

Szeptember 16., 16.00, Simonyi út 44. (Pálma étterem előtt)
Art deco a pusztán – Séta Sajó István műépítész nyomában Térey János emlékére
Art deco a pusztán címmel 2017-ben rendezett nagyszabású kiállítást a MODEM Sajó István műépítész munkásságából Szoboszlai Lilla és Térey János kurátorok jóvoltából. A nagysikerű kiállítás, mely Debrecen után Budapesten, a Műcsarnokban is látható volt, jelentősen hozzájárult a debreceni születésű építész, Sajó István újrafelfedezéséhez. Sajó neve azóta nemcsak az építészet iránt érdeklődők számára hangzik ismerősen, de egyre többen fedezik fel érdemeit és jelentőségét azok is, akik számára fontos Debrecen helytörténete. Az épületek, melyek a mai napig őrzik Sajó különleges világát és keze nyomát, Debrecen építészeti arculatának meghatározó elemei a Nagyerdei magánvilláktól a mindenki által jól ismert középületeken át a belvárosi bárházakig.
A séta során ezeket járjuk végig bemutatva közben Sajó István kalandos életét, földrészeket átívelő munkásságát, a Debrecenben megvalósult, mai napig álló és a már nem látható terveit, épületeit, melyek közül néhányat közelebbről, sőt, belülről is megtekintünk.
A túra a Nagyerdőn, a Simonyi úton kezdődik, egy rövid sétát követően villamossal haladunk tovább a belvárosba, a Kossuth térig, ahonnan gyalog folytatjuk a programot.
Részvételi feltételek: 2000 Ft / fő, mely a helyszínen készpénzben fizetendő az idegenvezetőnek.
A létszám korlátozott, így a részvétel előzetes regisztrációhoz kötött! Jelentkezni az exploredebrecen@gmail.com e-mail címen lehet.
Séta időtartama: 2,5 óra
Idegenvezető: Erdei Nóra
Az Explore Debrecen programja.

Fb: https://fb.me/e/7fB4iZxq1

 

Szeptember 17., 10.00, Simony út 44. (Péterfia-Eötvös utca sarok)
Séta Szentlászlófalván Térey János emlékére
Barangolás Debrecen egyik legősibb városrészében, Szentlászlófalván régi cívis házak, kézműves műhelyek és beszédes utcanevek nyomában. A sétán nemcsak a debreceni óváros történetét, hely- és kultúrtörténeti érdekességeit ismerhetjük meg, de megidézzük a városrész szülötte, Térey János költő-író emlékeit is a Termann hagyatéka és a Boldogh-ház, Kétmalom utca - Egy cívis vallomásai című önéletrajzi írásain keresztül, melyek segítségével személyesebb képet kaphatunk a városrészről.
A részvétel a Kulturális Örökség Napjai alkalmából ingyenes, de a létszám korlátozott, így a részvétel előzetes regisztrációhoz kötött! Jelentkezni az exploredebrecen@gmail.com e-mail címen lehet.
Séta időtartama: 2 óra
Idegenvezető: Erdei Nóra

„Szentlászlófalva a középkorban amolyan rendszertelen beépítésű góc volt, a szomszédaihoz hasonló, amőbás halmazfalu… Ezen a kisimuló utcahálózatú részen, az Országzászló mögött húzódik a japánakácokkal szegélyezett Kétmalom utca is, ahol felnőttem… A mi házunk, azaz eredeti nevén Murvai-, majd Boldogh-ház kapuja sohasem volt szárazkapu, hiszen nem rendelkezett fedett bejáróval. Hatalmas, arasznyi kapukulcs tartozott a zárjához. Az utcai front nemcsak a vakolatot vedlette le, hanem már a tégláit ette, mállasztotta a salétrom. Porrá omlottak az ujjaim alatt. Hosszan elnyúló udvarunkat a felnőttek szavával „olasz udvarnak” mondanám, akik ezzel a jelzővel a lakóközösség színes összetételére és talán temperamentumára is utaltak.” (Térey János)
Az Explore Debrecen programja.

Fb: https://fb.me/e/goyXWB3H8

 

Szeptember 18., 9.00, Déri Múzeum, Díszterem: Örökségünk Debrecen II. – helytörténeti konferencia és az Év Cívis Háza díj átadása

A tavalyi évhez hasonlóan most is színes és széles paletta várja a helytörténeti kérdések iránt érdeklődőket. A Cívisporta munkatársai a debreceni irodalom- és közlekedéstörténetéről mesélnek. Előbbi esetben Csokonai kevésbé ismert életrajzi adalékait ismerhetjük meg a Drágakő a sárban című regényből kiindulva. A másik előadás a Zsuzsi kisvasút utolsó éveit és újraindulását követi végig a lakosság szempontjából.

Az utóbbi időkben előrehaladottá váltak a cívisváros gasztronómiájával és vendéglátásával kapcsolatos kutatások, ezen az alkalmon a debreceni sörfőzés fejezeteibe és helyi serfőzőházak működésébe kapunk bepillantást.

 

A korábbi évhez hasonlóan teret kap az építészethez kötődő kutatási eredmények bemutatása. Megismerjük az egykori császári és királyi Pavillon gyalogsági laktanya, azaz a mostani Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnázium, a Dósa nádor tér 3. szám alatt álló Zilahy-ház, valamint a Novella csapszék történetét. Ez utóbbi esetében érdekes építőanyag-vizsgálatokba is betekintést nyerhetünk. A debreceni kertségek sorsáról, védelméről is elhangzik egy előadás. Emellett konkrét példákon keresztül megismerhetjük, hogy a mai építészet miként reflektál az értékvédelemre, miként használja a történelmi és építészeti múlttal rendelkező épületeket, hogyan újítja fel, alakítja át azokat.

Végezetül a Déri Múzeum munkatársai mutatják be a megújult állandó helytörténeti kiállítással kapcsolatos projekteket és kutatásokat. A kiállítással párhuzamosan útjára indult a Helyi Érték fórum, amely a késő 19. és 20. századi eseményeket, szereplőket, folyamatokat szeretné közös helytörténeti fórumként bemutatni. Előadások hangzanak el Sárváry-levelezés izgalmas témáiról, az egykori Arany Egyszarvú Patika érdekes tárgyairól, valamint a katolikusok debreceni történetéről és hatásáról. (A MODEM által szervezett Debrecen Művészettörténete projektje keretén belül szintén hallhatunk előadás/oka/t).

A konferenciaelőadások végeztével a jelenlévők közösen felfedezhetik a megújult helytörténeti kiállítást, a Cívisek világa egységeit.


 

Déri Múzeum

Az 1902-ben helytörténeti múzeumként alapított intézmény egyszerre őrzi Debrecen, Hajdú-Bihar megye és az egyetemes művelődéstörténet kulturális emlékeit. Déri Frigyes 1920-ban adományozta rendkívül jelentős gyűjteményét múzeumunknak, amit az elmúlt évtizedekben számos más, jelentős adomány is gazdagított. 

 

Kövess minket:

YouTube
Feliratkozás hírlvélre
Debreceni Irodalom Háza - Minden jog fenntartva © 2020 - 2024
Debrecen, Péterfia u. 28.
Tel.: +36 (52) 322-207
href="mailto:uh!pont!muezumired!kukac!azahmoladori">E-mail: uh!pont!muezumired!kukac!azahmoladori
készítette: WebDeb.hu