Regisztráció
HU EN
FőoldalKiállításokCsokonai 180

Csokonai 180

A költő tüdőgyulladás kapott, ám meggyógyult? Lillát elfeledte s újra rátalált a szerelem? 

Különös kérdések, amelyekre különös kiállítás ad választ a Debreceni Irodalom Házában, Csokonai 180 címmel. Szabó Ádám szobrász, a kiállítás kurátora és dr. Lakner Lajos, a Déri Múzeum tudományos igazgatóhelyettese, társkurátor egy alternatív valóságot, egy akár lehetséges másik utat mutat ezen a tárlaton, melyet Géher István László költő nyitott meg.  „Szabó Ádám az 1805-ös végzetes tüdőgyulladást lombardiai fürdőkúrával orvosolja. A fürdőkúra költségeit az a Keglevich János (történetileg létező alak) állja, aki később, 1807-től rövid időre könyvtárosi állást is kínál annak, aki elég bolond volt hozzá, hogy poétává legyen Magyarországon. A lombardiai kúra során megismerheti Eugenio di Scraffa orientalistát (az internet nem ismer ilyen nevű tudóst). Rajta keresztül ismerkedik meg a perzsa klasszikus költészet nagyjaival, például Háfizzal, akitől a ghazal versformát megtanulja, s a költészetében eddig is megbújó orientalista lehetőségek kibontakozását kamatoztathatja. 1810 és 1814 között a Homoródi családnál házitanító, erre az időszakra esik második tragikus szerelme Homoródi Annával, amelyről a Helgához írt versek tanúskodnak. Innentől kezdve végleg felhagy a tanítással, írásainak és azok kiadásának szenteli erejét.” 

 

Vajon hányan gondolnának arra, hogy G. István László Csokonai-Vitéz Mihályról beszélt? Nos, aki ellátogat a Debreceni Irodalom Házának új kiállítására, megismerkedhet a poéta valós és csalós élettörténetével is! 

 

A kiállítás 2024. május 26-ig látogatható.

Déri Múzeum

Az 1902-ben helytörténeti múzeumként alapított intézmény egyszerre őrzi Debrecen, Hajdú-Bihar megye és az egyetemes művelődéstörténet kulturális emlékeit. Déri Frigyes 1920-ban adományozta rendkívül jelentős gyűjteményét múzeumunknak, amit az elmúlt évtizedekben számos más, jelentős adomány is gazdagított. 

 

Kövess minket:

YouTube
Feliratkozás hírlvélre
Debreceni Irodalom Háza - Minden jog fenntartva © 2020 - 2024
Debrecen, Péterfia u. 28.
Tel.: +36 (52) 322-207
href="mailto:uh!pont!muezumired!kukac!azahmoladori">E-mail: uh!pont!muezumired!kukac!azahmoladori
készítette: WebDeb.hu